9 Haziran 2012 Cumartesi

Yüksek ve Düşük Değerlendirme Hatası


Yüksek Değerlendirme Hatası

            Yüksek değerlendirme hatası, değerlendiricinin planlı olarak çalışanın performansını olduğundan daha yüksek değerlendirmesidir. Yöneticilerin koruma duygusu ile zaman zaman çalışanlara düşük puan vermekten kaçınmaları performans değerlendirme sonuçlarının geçerli ve güvenilir olmasını etkilemektedir.
            Yüksek değerlendirme hatası koruma duygusuna ilave olarak; örgütün başarı standartların çok düşük olmasından kaynaklanabileceği gibi, yöneticinin gerginlik ortamından kaçınarak ve çalışanlara sempatik görünmek maksadıyla bir veya birden fazla personele olduğundan yüksek not vermesi suretiyle gerçekleşmektedir. Ancak astlarını motive etmek isteyen veya kendisine bağlı astları daha başarılı göstermek suretiyle kendisinin başarılı olduğunu ispatlamaya çalışan yöneticilerde bulunmaktadır. 

            Düşük Değerlendirme Hatası

            Düşük değerlendirme hatası değerlendiricinin, gerçek başarı düzeylerini dikkate almaksızın, bir veya birkaç çalışanına gerçek performanslarından daha düşük not vermesi olarak tanımlanmaktadır. Örgütten çok yüksek standartların beklendiği durumlarda bu standartlara ulaşma yolunda çalışanların gdülenmesini üst düzeye çıkarmak maksadıyla, yöneticilerin düşük değerlendirme hatasına düştükleri görülmektedir.
            Bazen yöneticiler emrinde çalışan personelin performanslarını yüksek olarak değerlendirdikleri takdirde, bu çalışanın örgüt içinde ön plana çıkacağı ve örgüt üst yönetimi tarafından kendi yerine alternatif olarak düşünülebileceği gerekçesiyle, özellikle iş kapasitesi yüksek olan astlarına düşük performans notu verdikleri görülmektedir.
            Örgütlerde yüksek performans notu almak nasıl yükselen bir grafiği ifade ediyorsa, değerlendiren taraf olmak da o derece statü artıran bir durumdur.  Ancak bütün yöneticiler aynı deneyim ve meslek bilgisine sahip değillerdir. Kendini ispat duygusu bütün genç yöneticilerde bulunmaktadır. Bu kapsamda; deneyimsiz, yönetim erkinin tam olarak farkında olmayan, kendine güveni düşük ve yetenekleri su yüzüne çıkmamış yöneticiler, kendilerini mükemmeliyetçi, zor beğenen biri olarak göstermek ve kendisini ispat etmek istemekte, bunun sonucunda düşük değerlendirme hatasını düşmektedirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder