9 Haziran 2012 Cumartesi

360 Derece-Teorik Altyapı Pratik Gereksinim


Teorik Altyapı Pratik Gereksinim

            Yıllarca performans değerlendirme ile ilgili kafa yoran yönetim bilimciler geleneksel performans değerlendirme yöntemleri ile çalışanların performansları hakkında yeterli bilgi edinilemediği, değerlendirme sürecine ön yargıların egemen olduğu ve değerlendirme sonuçlarının çalışanda davranış değişikliği yaratamadığı sonucuna varmışlardır. Geleneksel değerlendirme yöntemlerinin sınırlılıkları ve örgütlerin bu sınırlılıkları bertaraf etme isteği, 360o performans değerlendirme yönteminin teorik altyapısını oluşturmuştur.
            360o performans değerlendirme yöntemi ile çoklu veri kaynaklarından alınan bilgiler, değerlendirme sonuçlarının daha güvenilir ve kaliteli olmasını sağlamaktadır. Bu yöntemde kalitenin asıl nedeni ön yargıların etkisinin daha az hissedilmiş olmasından kaynaklanmaktadır. 360o performans değerlendirme yönteminde değerlendiricilerden birinin ön yargılı davranacağı öngörülse bile, diğer veri kaynaklarının düşüncesi bu ön yargının doğruluğunun test edilmesini olanaklı kılacaktır. Ayrıca 360o performans değerlendirme yönteminde veri kaynakları, değerlendirilen kişileri değişik bakış açısıyla, farklı yönlerden değerlendireceklerinden elde edilen bilgilerde oldukça kapsamlı olacaktır.
            Çalışanlarda olumlu yönde davranış değişikliği meydana gelmesi için özfarkındalığın artmasını sağlamak kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. 360o performans değerlendirme yöntemi ise bireylerde özfarkındalığın artması sonucunu doğuran önemli bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder