10 Haziran 2012 Pazar

Olumsuz Verilen Notların Belgelendirilmesi


            360o performans değerlendirme yönteminde değerlendiriciler, personelle ilgili olumsuz olarak verilen performans notlarını mutlaka belgelendirmelidir.  Belgelendirme işlemi değerlendirmenin daha nesnel ve somut verilere dayalı olmasını sağlayacağı, performans sonuçlarının açıklandığı toplantılarda fayda sağlayacaktır.
            Geleneksel değerlendirme sistemleri için yapılan en önemli eleştiri; değerlendirme sonuçlarının somut verilere dayanmaması ve amire yanlı davranma imkânı sağlamasıdır. Bunun nedeni, yöneticilerin olumsuz verilen değerlendirme puanlarına herhangi bir açıklama getirmek ve bu notları belgelendirme zorunluluğu olmamasından kaynaklanmaktadır.
            360o performans değerlendirme yöntemi ile bu sınırlılığın tamamen ortadan kaldırılması hedeflenmiştir. Çalışanın mesai saatlerine uyup uymadığı ile ilgili bir değerlendirme sorusuna, veri kaynakları tarafından “mesaiye geç gelme alışkanlığı vardır” veya “ izinsiz mesaiyi terk etme alışkanlığı vardır” anlamına gelecek bir cevap verildiyse mutlaka değerlendirme anketinin sonuna, çalışanın mesaiye geç geldiğini veya erken terk ettiğini gösteren yoklamaların, bu konuyla ilgili olarak yapılan yazılı ikazların veya bu eylemi yaptığı günleri ifade eden tutanakların konulması gereklidir. Aynı şekilde veri kaynaklarından gelen  “yasal olmayan konulara karşı duyarlı değildir” şeklinde bir geribildirim karşısında çalışanın hangi yasal olmayan konulara duyarsızlık gösterdiği konusunda bir açıklama veya yazılı doküman konulması, 360o performans değerlendirme yönteminin özüne uygun bir davranış olacaktır. Aksi takdirde değerlendirmenin güvenirliğine gölge düşecektir.
            360o performans değerlendirme yöntemi ile değerlendiriciler fevri, rastgele ve mesnetsiz performans notu vermeyecekler ve değerlendirmenin nesnel olmasını sağlayacaklardır. Bu şekilde değerlenenlerin sonuçları kabullenmesi mümkün olacağı gibi, bireyde davranış değişikliklerinin gerçekleşmesi de sağlanacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder