10 Haziran 2012 Pazar

360 Derece Değerlendirme Sonuçlarına İtiraz hakkı


            Çalışanlar 360o performans değerlendirme yöntemi sonucunda kendisine bildirilen sonuçlardan memnum olmayabilir, kendisine haksızlık yapıldığını düşünebilir ve tüm çabalara rağmen ikna edilemeyebilir. Sonuç olarak performans değerlendirme kesinleşmiş bir mahkeme kararı değildir. Çok ağır suç işleyen kişilere dahi mahkemede kendini savunma hakkı verilirken. Hatta hukuk’ta bulunan ve halk dilinde de sık sık kullanılan “suçluluğu kanıtlanana kadar herkes suçsuzdur” kuralından hareketle, çalışanların performans değerlendirme sonunda olumsuz değerlendirilen konularda kendini savunma hakkı mutlaka olmalıdır.
            Tüm çalışanların performans değerlendirme sonuçları için başvurabileceği bir itiraz prosedürü bulunmalıdır. Performans değerlendirme sonuçları yazılı bir evrak niteliğinde olup çalışanın meslek hayatı boyunca saklanan bir yazılı belgedir. Bu maksatla performans değerlendirme sonuçlarına yapılacak itirazlarda yazılı olması gereklidir. Bu prosedürde çalışan üstü ile tüm endişelerini tartışabilmelidir. Ayrıca çalışan kişi durumunu en üste kadar götürebilmelidir. Ancak kişi herhangi bir güçlükle karsılaşırsa insan kaynakları departmanında bir ilgili danışmanlık ve yardım vermeye hazır olmalıdır. Bu prosedür, itiraz komisyonları olarak isimlendirilmektedir.
            Bununla beraber; değerlendirme sonuçlarını tebliğe müteakip itiraz hakkının kullanılması için belli bir süre tanınması (1ay, 2 ay gibi), komisyon tarafından itiraz uygun görülmez ve komisyonun gerekçesi çalışan tarafından kabul edilmez ise personelin isteğine bağlı olarak mahkemelere müracaat hakkının tanınması gereklidir.   
            Bu komisyonda bulunan personel,  örgüt içerisinden seçilen orta veya üst yöneticilerden olabileceği gibi, İnsan kaynakları departmanı bünyesinde de kurulabilir. Şayet işletmede sendika varsa itiraz prosedüründe sendika yetkililerinin de katılımı yararlı olacaktır. Ancak seçilecek heyet içerisinde bulunan kişilere birbirlerini etkilemeyecek ortam mutlaka yaratılmalıdır. Komisyonun her seferinde başka kişilerden oluşması, kurulu tek merkezde toplamak yerine kurul üyeleri birbirlerini tanımadan yazıyla her üyeden fikir alınıp, sonuçlarının insan kaynakları departmanı tarafından değerlendirilmesinin daha faydalı sonuçlar vereceği düşünülmektedir.
            Yukarıda bahsedilen hususlar, başta bürokratik örgüt yapılanmaları olmak üzere tüm geleneksel örgüt yönetimlerinde kabul edilemez görülebilir. Ancak zaman alsa da tüm örgütler ve bireyler değişime ayak uydurmak zorunda kalacaklardır.            

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder