9 Haziran 2012 Cumartesi

Pozisyondan Etkilenme


Pozisyondan Etkilenme

            Bazı yöneticiler, örgüt içinde önemli bir görevde bulunan çalışanları yüksek, bu göreve nazaran daha önemsiz kabul edilen görevde bulunanları düşük değerlendirme eğilimde olmaktadırlar. Bu şekilde yöneticiler çalışanın pozisyonundan etkilenmektedirler. Pozisyondan etkilenme hatasından, literatürde statüden etkilenme hatası olarak da bahsedilmektedir.
            Pozisyondan etkilenme hatası geleneksel performans değerlendirme yöntemlerini uygulayan örgütlerde daha sık görülmektedir. Bu örgütlerde yüksek mevki de bulunan çalışanlar yüksek performans notu alırken düşük mevki de çalışanlar düşük performans notu almaktadırlar.
            Pozisyondan etkilenme hatasına düşmemek için, yöneticiler değerlendirme anket formlarını doldurmadan önce bütün astlarını statülerine göre gruplandırıp daha sonra değerlendirme işlemine başlamalıdırlar. Ayrıca örgütte bütün iş tanımlarına yönelik beklentilerin ve değerlendirme ölçütlerinin net olarak tanımlanması pozisyondan etkilenme hatasını bertaraf etmek için bir yol olarak önerilmektedir. 360o performans değerlendirme yönteminde çoklu veri kaynaklarının kullanılması pozisyondan etkilenme hatasını engelleyen bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder