9 Haziran 2012 Cumartesi

PERFORMANS DEĞERLENDİRMENİN SAĞLADIĞI FAYDALAR


            Performans değerlendirme sonuçları, insan kaynakları açısından birçok amaca hizmet etmekte ve diğer insan kaynakları işlevlerine girdi sağlamakta ve bu sonuçlar örgüte, yöneticilere ve çalışanlara bir takım faydaları beraberinde getirmektedir. Üç grupta açıklanacak faydaların maksimize edilmesi için çalışanlara uygulanmakta olan performans değerlendirme yönteminin faydalarının onlara çok iyi anlatılması ve bu şekilde tüm çalışanların sistemi kabullenmelerinin sağlanması gereklidir. Performans değerlendirme uygulamasının örgütlere, yöneticilere ve çalışanlara sağladığı faydalar aşağıdaki bölümlerde açıklanacaktır. 360o performans değerlendirme sürecinin anlatıldığı üçüncü bölümde bu faydalara ilâve olarak örgüt içindeki bölüm/takımlara sağlanan faydalar ve müşterilere sağlanan faydalar ayrıca açıklanacaktır.

            Örgüte Sağladığı Faydalar

       Performans değerlendirmenin örgütlere sağladığı birçok fayda vardır.  Performans değerlendirme sonucunda, çalışanlar örgütün hedeflerinin ne olduğu ve bu hedeflere ulaşma derecesini öğrenme fırsatı bulurlar. Örgüt yönetimi terfi edecek, nakledilecek veya işten çıkarılacak personelin seçimini ve insan kaynaklarının diğer uygulamalarını performans değerlendirme sonunda aldığı çıktılar sayesinde hayata geçirecektir. Performans değerlendirme bu faydasıyla aynı zamanda örgütün bilgi altyapısına oluşturmaktadır.
            Performans değerlendirme sonunda elde edilen bilgilerle ücret planlamasının gerçeğe yakın oluşturulması çalışanın verimliliğini arttıracağı gibi, örgütün etkinliğini de arttıracaktır. Ayrıca örgüt kısa vadeli gereksinimlerine uyum yeteneği kazanacak, hizmet ve üretim kalitesinde de artış meydana gelecektir.
Doğru tasarlanan performans değerlendirme sistemi çalışan ve yöneticiler arasında güçlü ve sağlıklı ilişkilerin kurulmasına yardımcı olacak, sağlıklı kurulan ilişkiler ise örgüt içinde yeni fikirlerin doğmasına zemin oluşturacaktır.  Performans değerlendirme sonrasında tespit edilen eğitim ihtiyacı örgütün etkinliğini arttıracağı gibi, eğitim bütçesinin doğru belirlenmesini de sağlayacaktır. Düzenli olarak yapılan performans değerlendirme toplantıları ile performans değerlendirme uygulamasının kalitesinin nasıl algılandığı konusunda sürprizler azaltılmış olacaktır.
Performans değerlendirme sisteminin doğru olarak tesis edilmesi toplam kalite yönetiminin en önemli unsuru olan “Sürekli iyileştirme” kültürünün gelişmesine katkı sağlamaktadır. Örgüt, performans değerlendirme sürecinde daha yüksek hedefler belirleyerek, sektörde rekabet üstünlüğü sağlayacak ve değişen Pazar koşullarına daha hızlı uyum sağlayacaktır.
            Performans değerlendirme; Örgüt ve takım hedeflerinin kişisel hedeflere entegrasyonunu sağladığı gibi, tespit edilmiş gereksinimleri karşılamak için etkin gelişim ve eğitim programları düzenlenmesini imkân sağlamaktadır. Bununla beraber, bireysel katkıların ayırt edilmesine ve kariyer planlamasına imkân vermesi, bu uygulamanın örgütlere sağladığı faydalar arasında sayılabilir.  

            Yöneticilere Sağladığı Faydalar

Performans değerlendirme yöneticilere, çalışanları ile güven ve saygıya dayalı ilişkiler kurmasını öğrettiği gibi, yöneticilerde takım çalışmasını destekleyici bir kültürün oluşmasını desteklemektedir.  Yöneticiler çalışanlarını ödüllendirirken performans değerlendirme sonunda elde edilen doğru verileri kullanacağından, bu konuda adaletin tesis edilmesi de mümkün olacaktır. Yönetici performans değerlendirme sonunda astlarının güçlü ve zayıf yönlerini tespit ederek, koçluk yapacağı veya yönlendirme yapacağı çalışanı seçme ve her yönüyle tanıma imkânı bulacaktır. Bu sayede çalışanın verimliliğin artışı sağlanacağı gibi, yöneticinin de verimliği ve performansı artmış olacaktır.
            Yöneticiler, planlama ve kontrol işlevlerini performans değerlendirme sayesinde geliştirebilirler. Böylece mahiyetlerinde bulunan çalışanların ve örgüt içindeki kısımların performanslarını da arttırabilirler. Performans değerlendirme sonunda yetki devri yapılabilecek alanların tespit edilmesi mümkün olduğundan, yöneticiler delege etme işlevlerini daha kolay yapacaklardır. Ayrıca yöneticiler performans değerlendirme ile yönetsel becerilerini sergileme ve geliştirme imkânını sağlayacaklardır.

            Çalışanlara Sağladığı Faydalar

            Performans değerlendirme sonunda çalışanlar, üstleri ve varsa diğer değerlendiricilerin kendisi hakkındaki düşüncelerini öğrenecek ve bunun neticesinde fark edilme ve tanınma ihtiyacını karşılayacaktır  (Grote, 2000). Performans değerlendirme çalışanları inisiyatif almaları yönünde teşvik ederken, onların kariyer gelişimlerine de yardımcı olur. Performans değerlendirme doğru olarak tasarlanıp, uygulandığı takdirde çalışanlar örgütün hedeflerini tam olarak öğrenme imkânı bulacaklarından işleriyle ilgili doğru yerlere sıklet merkezi kuracak ve bu sayede her türlü endişeden uzaklaşmış olarak işlerini yapacaklardır.
            Performans değerlendirme ile çalışanların, üstleriyle karşılıklı olarak iletişim kurma fırsatı yakalamaları sonucunda, örgütsel ve kişisel hedefler netlik kazanacak, böylece çalışanların işlerine odaklanması ve başarılı olması kolaylaşacaktır. Unutulmamalıdır ki çalışanlar olumlu geribildirim aldıklarında verimlilikleri ve iş tatminleri artacak, bunun sonucunda da kendilerine güven duyguları gelişecektir.
            Çalışanlar, kendilerinden neler beklendiğini ve performanslarının nasıl değerlendirildiğini performans değerlendirme ile öğreneceğinden,  kendi rollerini açıkça algılayacaklardır. Bu uygulama sayesinde çalışanların astları, üstleri ve çalışma arkadaşlarıyla ilişkilerinin geliştirilmesi de mümkün olacaktır.
            Çalışanlar performans değerlendirme ile örgütün ve kendi kısımlarının hedeflerini tartışma imkânı bulacaklar ve bu uygulama ile güçlü ve geliştirilmesi gereken yönlerini, tanıma fırsatı elde edeceklerdir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder