9 Haziran 2012 Cumartesi

Benzerlik Hatası


Benzerlik Hatası

            Benzerlik hatası en kısa tanımla yöneticilerin kendilerine benzer kişilik ve hayat tarzı sergileyen çalışanlarına yüksek not verme, farklı bir kişilik ve hayat tarzında bulunan çalışanlara düşük not verme eğiliminde olmasıdır. Benzerlik hatası genellikle eğitim seviyesi düşük yöneticilerin yaptığı bir performans değerlendirme hatası olup, örgüt yapısı tam teşekkül ettirilememiş firmalarda bu tür hatalar sıkça yapılmaktadır.
            Benzerlik hatası aslında yöneticilerin egolarıyla ilgili bir durumdur. Kendi kişilik yapısının ve davranış biçiminin her zaman doğru olduğunu düşünen bazı yöneticiler astlarından da aynı kişilik yapısı ve davranış biçiminin kabulünü ve uygulanmasını isteyecektir.  Bu duruma uyum sağlayan çalışanlar yüksek performans notu alacak, buna karşın uyum sağlayamayanlar düşük performans notu almış olacaktır.
            Bu tür bir performans değerlendirme hatasının yapıldığı örgütlerde, sırf yöneticiye sempatik gözükmek maksadıyla gerçek kişilik yapısına aykırı davranan çalışanlara rastlanmaktadır. Bu yüzden benzerlik hatası örgüt yapısını çürüten bir performans değerlendirme hatası olarak karşımıza çıkmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder