9 Haziran 2012 Cumartesi

360 Derece Performans Değerlendirmenin Tanımı


360o Performans Değerlendirmenin Tanımı

    Dünya da kullanımına bakıldığında, 360o performans değerlendirme yöntemi terimi ile beraber; 360o Geribildirim, çok perspektifli değerleme, çok kaynaklı değerleme ve çoklu değerlendirme sistemi gibi terimlerinin kullanıldığı görülmektedir. Bu eserde Türkiye de en yaygın olarak bilinen 360o performans değerlendirme yöntemi terimi kullanılmıştır.
    36Oo performans değerlendirme, kişiye her açıdan bakılarak, işteki davranışlarıyla ilgili genel portre sağlayan bir süreçtir. Bu süreç, birey davranışları ile ilgili fikir edinme ve bu davranışların bireyin yöneticisi, iş arkadaşları, müşteriler ve astlarına olan etkisinin ölçülmesidir. Yöntemin adındaki 360 derece, değerlendirilen kişinin çevresini ve görevi gereği ilişkide bulunduğu herkesi ifade etmek amacıyla kullanılmaktadır (Argon ve Eren, 2004). Bu yöntem, çoklu veri kaynaklarından gelecek doğru, güvenilir, kesin ve detaylı bilgilerin alınmasıyla çalışanın güçlü ve zayıf yönlerinin, ayrıca gelecekteki beklenen performansı ile gelişim ihtiyaçlarının tespit edilebildiği modeldir.
            360o performans değerlendirme yönteminin geleneksel modellerden farkı çok kaynaktan veri toplanıp, çalışanın performansında çok yönlü bir bakış açısı sağlanmasıdır. 360o performans değerlendirme, sadece değerlendirmenin yapıldığını değil, sonuçlarının değerlendirilene iletildiği bir yaklaşımı ifade eder.
Sonuç olarak; 360o performans değerlendirme çalışanın performansı hakkında geribildirim vermek maksadıyla geniş aralıkta insana ihtiyaç duyulması ve bunun sonucunda çalışanın astları, üstleri, çalışma arkadaşları, müşteriler gibi, onun 360o çevreleyen ve etkileşimde bulunan kişilerden ve mevcut raporlardan bilgi toplanması sürecidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder